Ştiri de drept penal

Versiune gata de tipărireVersiune gata de tipărire

¡ Ştirile apar în limita timpului disponibil !

06 iunie 2012

Serbia: Situaţie dramatică a judecătorilor, criticată de ASJP

Pe data de 15 mai 2012, fostul judecător sârb Slobodan Francikic s-a sinucis, lăsând în urmă un bilet explicativ, o soţie şi 2 copii, după ce în 2009 a fost disponibilizat ca urmare a unei "reforme" judiciare ce a însemnat disponibilizarea a 800 de judecători de către puterea politică. O simplă decizie administrativă, fără a face obiectul unei proceduri de reorganizare imparţiale şi juste.

În urma presiunilor internaţionale puternice, 70 % din cazurile de disponibilizare au trebuit să fie revizuite, însă procesul de revizuire a rămas lent şi puţin transparent.

Asociaţia Sindicală a Judecătorilor Portughezi (ASJP), continuând politica sa externă, confraternizantă, de apărare a independenţei judecătorilor supuşi brutalelor presiuni politice, îşi exprimă durerea faţă de această tragedie, transmite un mesaj de solidaritate judecătorilor sârbi şi cheamă autorităţile sărbe să-şi asume responsabilitatea pentru greşelile comise pe tot parcursul acestui proces.

Comunicat ASJP, Lisabona, 19 mai 2012.

Sursa: ASJP.pt


10 februarie 2011

Franta: Grevă vehementă a judecătorilor împotriva acuzatiilor lui Sarkozy

Conform datelor sindicatelor, 170 dintre cele 193 de jurisdictii ale Frantei au fost cuprinse azi de greve si proteste de stradă ale judecătorilor si personalului auxiliar, la care au aderat si sindicate ale politistilor. Numai în Paris au iesit  în stradă 1000 de magistrati.

Judecătorii protestează vocal contra subfinantării si a penuriei de resurse (computere din generatia mamutilor), dar si a acuzatiilor recente de incompetentă la adresa întreg sistemului judiciar, ale presedintelui Sarkozy in contextul uciderii unei adolescente, Laetitia Perrais, de către un condamnat, eliberat cu un an înainte de termen, sub o supraveghere (mise a l'epreuve) care nu a mai fost realizată din lipsă de personal.

Magistratii Curtii de Casatie Franceze s-au declarat si ei îngrijorati intr-un comunicat de afirmatiile lui Sarkozy care impută a priori unor greseli profesionale survenirea acestei drame care se află în curs de anchetă.

Sursa: Le Monde.fr


27 octombrie 2010

Transparency International 2010: Italia si România, mai putin oneste decat in urma cu un an

La Repubblica noteaza faptul ca Italia (Il Bel Paese), in raportul pe 2010 al Transparency International, aluneca 4 pozitii in jos, fata de anul precedent si 12, fata de 2008. Astfel, e.g. pe 2010 Ruanda si Samoa se situeaza mai bine decat Italia!

Italienii amintesc ca proasta guvernare a treburilor publice, mai ales la nivel local, influenteaza lato sensu indicele de perceptie a coruptiei.

In clasamentul tarilor oneste, acolo unde Danemarca si Suedia stau mereu excelent, România inregistreaza un usor declin fata de 2009 (3,7 in 2010 fata de 3,8 in 2009).

Sursa: La Repubblica


28 septembrie 2010

Suedia: Procesul Pirate Bay, in faza apelului

Pe 28 sept. a.c., Curtea de Apel Svea (Stockholm)  incepe judecata in apel a celor 4 tineri condamnati in aprilie pentru complicitate la violari de copyright la cate 1 an inchisoare si plata a 30 de milioane de coroane (13,9 milioane RON), in solidar.

Saitul Pirate Bay ramane operational, in ciuda unor incercari de a-l inchide, iar Curtea Suprema (Högsta Domstolen) a trimis recent un dosar-test cu noua lege IPRED privind combaterea partajarilor de fisiere spre dezlegare la CEDO, ceea ce este vazut de unii ca o victorie a file-sharingului.

Sursa: Thelocal.se


20 septembrie 2010

Bulgaria: Coruptie la nivel înalt, pedepsită cu amendă penală

Vineri, 17 sept. a.c., Tribunalul Regional Sliven (clic) l-a condamnat la o amenda penala de 2500 de leva (circa 1280 euro) pe Emil Georgiev, fratele fostului sef al Agentiei  republicane de drumuri din Bulgaria. El a fost gasit vinovat pentru conflict de interese intr-un caz in care compania Binder, detinuta de el, a castigat mai multe oferte publice de asfaltare din partea Agentiei de stat "Fondul Republican de Infrastructura Rutiera".

Fostul oficial al Agentiei republicane, Veselin Georgiev, va fi judecat intr-un proces separat.

Sursa: Novinite.bg


06 septembrie 2010

Portugalia: Sentintă, pronuntată în mult-mediatizatul caz "Casa Pia"

Consiliul Superior al Magistraturii din Portugalia a publicat vineri, 3 sept. 2010, pe saitul sau oficial,  continutul pe scurt al  sentintei penale din aceeasi zi, in cazul mult-mediatizat "Procesul Casei Pia" (abuzuri sexuale intr-un orfelinat, caz in care au fost implicate si persoane publice, un ambasador, o vedeta de televiziune, un avocat etc. ), dupa un proces desfasurat  in prima instanta pe o perioada extrem de indelungata - 8 ani (461 sedinte de judecata).

Astfel, Carlos Silvino da Silva, fost elev si functionar in Casa Pia, acuzat de 634 de infractiuni sexuale (abuz sexual de minori aflati in ingrijire, abuz de persoane internate, viol, pornografie infantila), a fost gasit vinovat ca autor la 126 de infractiuni si a primit pedeapsa cea mai mare- 18 ani de inchisoare cu executare.

De mentionat, "Casa Pia" a avut un puternic impact asupra reformei penale portugheze recente (sept. 2007), in special avandu-se in vedere aspectele procesuale deficitare (lipsa de celeritate).

Toti copiii abuzati aveau varste, la data comiterii faptelor, intre 10 si 13 ani.

Sursa: Conselho Superior da Magistratura.pt


01 iulie 2010

Brazilia: Tribunalul Superior de Justitie are orarul modificat, in functie de programul selectionatei de fotbal

Pe site-ul instantei de recurs supreme braziliene, apare anuntul ca aceasta instanta, insarcinata cu uniformizarea interpretarii legilor federale, va functiona dupa un program special, modificat, in zilele in care se desfasoara partidele selectionatei cariocas la Cupa Mondiala de fotbal FIFA 2010 din Africa de Sud.

Astfel daca meciul incepe la 15.30, ora Braziliei, programul instantei va fi intre 8 si 14. Majoritatea sedintelor de judecata au suferit si ele reprogramarile cuvenite (la cele 2 sectii penale din cea de-a Treia Sectiune, sedintele incep de la orele 9), iar diferentele dintre orarul normal si cel special vor fi recuperate pana la sfarsitul lunii iulie, se mai mentioneaza pe site-ul Tribunalului.

Sursa: STJ Brasil


30 iunie 2010

Italia: Curtea de Apel din Palermo condamna un senator al puterii pentru asociere cu Mafia

Curtea de Apel din Palermo, in complet de 3 judecatori, a redus in apel pedeapsa senatorului PdL, Marcello dell'Utri de la 9 la 7 ani inchisoare, retinand ca fapta nu exista pentru perioada de dupa 1992. Procurorul Antonino Gatto ceruse o pedeapsa de 11 ani.

Mentionam ca lentoarea procesului penal italian, sub imperiul Codului din 24 oct. 1989, este o cauza frecventa de condamnare la CEDO, iar in procesele penale antimafia comunicarile video si protejarea martorilor sunt aspecte des intalnite.

Sursa: Il Messaggero


26 iunie 2010

Spania: Politia Locala a Primariei Madrid, insarcinata cu atributii judiciare

Ministrul de Interne, Alfredo Pérez Rubalcaba si primarul de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, au semnat  pe 22 iunie un acord de colaborare, astfel ca Politía Locala din Madrid va putea indeplini o serie de functii de politie judiciara.

Astfel se va imbunatati capacitatea politieneasca de investigare a infractiunilor care se produc in capitala Spaniei, ca si in intreaga provincie.

Sursa: Noticias Juridicas


17 iunie 2010

Polonia: Obligativitatea orelor de religie în scoli, contrară CEDO

Curtea de la Strasbourg a decis că obligativitatea orelor de religie în sistemul scolar polonez, fără a oferi alternativa unor ore de etică, este discriminatorie si contravine art. 9 si 14 din Conventie, referitoare la libertatea de găndire, constiintă si religie, respectiv la principiul nediscriminării. Curtea a refuzat însă reclamantilor acordarea de daune-compensatii.

Sursa: Krakow Post


11 iunie 2010

Portugalia: Raportul MEDEL 2010 despre Justitia portugheză, dat publicitătii

Autorii raportului european despre Justitia portugheză-2010, unul spaniol, altul german,  au tinut să sublinieze punctele forte: informatizarea si documentarea, principiile de independenta judiciara si de autonomie a MP, calitatea deciziilor, iar printre punctele critice, durata proceselor, incapacitatea de a comunica cu exteriorul, lipsa de personal auxiliar, lipsa de egalitate intre litigantii bogati si cei săraci.

Mentionăm că MEDEL este Asociatia Magistratilor Europeni pentru Democratie si Libertăti, la care este afiliată si UNJR.

Sursa: ASJP.pt


9 iunie 2010

Grecia: Bătrân înjunghiat mortal pentru 10 euro

Doua adolescente dintr-un sat de langa Serres(N.Greciei) au înjunghiat mortal un bătrân de 80 de ani, căruia i-au sustras din casă 10 euro.

Mentionăm că potrivit art. 6 al. 2 din Constitutia greacă, judecătorul are un termen de cel mult 3 zile pentru a decide sau nu emiterea unui mandat de arestare a persoanei aduse în maxim 24 de ore în fata sa.

Sursa:  eKathimerini


8 iunie 2010

Portugalia: MJ anuntă informatizarea urmăririi penale

Aplicatia de Gestiune a Urmăririi Penale (AGIC) va cuprinde diverse module, in functie de natura cauzelor, si va permite în curând monitorizarea investigatiilor si schimbul de date. Ministerul de Justitie aminteste ca Aplicatia a fost dezvoltata cu ajutorul Procuraturii Generale, care va valida proiectul noului sistem, precum si garantiile de sigurantă - o chestiune dintre cele mai sensibile in cadrul procesual. În raportul de îndeplinire a legii de politică penală 2007-2009 se mentionează că inexistenta informatizării împiedică sistematizarea coerentă si uniformă la nivel national a datelor, ca si monitorizarea adecvată si constantă a aplicării legii.

Sursa:  SMMP.pt


7 iunie 2010

SUA: Minorii nu pot fi, in principiu, închisi pe viată

Cu o majoritate de 6 contra 3, Curtea Supremă a Statelor Unite, a decis la 17 mai a.c. în cazul unui adolescent de 17 ani, Terrance Graham, condamnat pentru jaf armat, că se incalcă al 8-lea Amendament la Constitutie (ref. la tortura, pedepse inumane sau degradante) dacă un minor este condamnat la închisoare pe viată, fără posibilitatea de eliberare condiţionată (without parole).

Sursa: Slate


4 iunie 2010

Italia: Interceptările procurorilor vor putea depăsi 75 de zile

Ministrul de Justitie, Angelino Alfano si liderul senatorilor PdL, Maurizio Gasparri au convenit ieri ca actuala reglementare a interceptarilor telefonice, permise doar pe durata maxima a 75 de zile, sa fie modificata; procurorii vor putea prelungi interceptarile, succesiv, cu cate 48 de ore, cu autorizarea ex post a tribunalului colegial. Acestea vor putea fi efectuate, chiar daca nu se mai consumă acte de executare.

Sursa: Corriere della Sera


Medie: 4 (2 voturi)